11.29.2011

Fermentation in Japanese way  納豆作り

アメリカに戻ってきてちょうど1週間。時差ぼけはあまり感じないものの、1ヶ月間滞在した日本とは違う環境に慣れるのに、少し戸惑ってしまう。
いっぱい書きたいことはあるけど、文章にするまでに頭の整理が必要そうです。
日本から帰ってきて思ったこと、「日本食が恋しい。」
SFのジャパンタウンや近所のBerkeley Bowlで日本食は簡単に手に入るのですが、日本で食べるのとなんとなく違う。それに値段も高めです。
わざわざ輸入されてきたものは、新鮮さもなくなり、無駄なエネルギーが費やされているようで、あまり買う気にはなりません。
特に納豆は、冷凍されたものを輸入するので、あんまりおいしくない。
でも、最近はローカルな納豆も売ってて、オーガニックで新鮮なものもあります。だけど、値段が高いんです。1パック500円くらい。毎日食べるには高すぎるなぁ、と思います。
I realize that it has been almost one week since I came back here from Japan.
I have so many things to tell and write, but I need to organize my thoughts first.
A first thing I want to say, ''I really miss Japanese food!''.
I have lots of good foods in Japan I want to bring here and already miss them.
I can get some in Japantown or the Berkeley Bowl, but I don't think that they are fresh or delicious as I had in Japan.
Especilly, I don't really like foods come from faraway countries because they are not fresh anymore and take a lots of energy (fuels, people, money...etc) to bring. I want to think what I can cook and eat Japanese with our local products more. And I'd like share with a lot of friends.

ということで、自分で納豆を作ってみました。
友達のユミさんからオーブンの種火を利用して大豆を発酵させた、というのを聞いていたので私もできるかも!と思い、調べたところ、予想以上にたくさんの納豆作りレシピが出てきました。こんなにたくさんの人が納豆作りをしていたなんて嬉しいです。とても参考になりました。
しかも、作り方は簡単。大豆を一晩水に浸し、それを蒸し、熱い大豆に少し納豆菌を混ぜて、あとは24時間発酵させるだけです。
Today, I'd like to introduce one of my favorite Japanese foods which is called Natto.
I know some of them already tried and didn't like because of their stickiness and stinks.
But I believe that Natto is a super food beacuse it's a fermented food made of soybeans is rich in vegetable protein.
I used to eat Natto almost every morning when I was in Japan, but I can't do same things here because it's not fresh and expensive. I'm so happy that we recently have our local Natto in Bayarea, but I think it's too expensive to eat everyday.
So, I decide to make my own Natto. I think making Natto is very simple and we can get so many recipes from the internet.
Soaking Beans, Steaming Beans, Mixing Natto-kin (Starter) with steaming hot beans, and Fermenting!!



発酵中に、オーブンを使われないように、ちゃんとメモも貼りました。I need some attentions not to open the oven while fermenting beans.

24時間後、表面が白っぽくなってます。24hours later, we can see white colors on their surface.


ネバネバしてきました。納豆だ。It's so sticky sticky! Yey!


I think making my own Natto is so much fun and want to share with many friends. Although I'm not sure that I can make many people who don't like Natto change their mind, I'll try to discover some new recipes of Natto and share with them! I believe that Natto will be as famous as Kombucha in Bayarea someday.

冷蔵庫で数日寝かすとおいしくなるらしいので、今待っているところです。楽しみ楽しみ。
今度、みんなで作った納豆の試食会やりましょう。
私の次のミッションは、納豆をどうやってアメリカ人に受け入れてもらえるか。発酵食は人気なのになぜか納豆はなかなか難しいみたい。このネバネバがおいしいのになぁ。新しいレシピ考えてみます。

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